Lapp Skyddsombudsstopp Tessinskolan.
1 av 2
Foto: Privat.
Tessinskolan. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Tessinskolan i Nyköping. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Tessinskolan stängdes – efter krav från facken

3:43 min

Tessinskolan i Nyköping stängdes ett par timmar under eftermiddagen efter att Lärarnas riksförbunds skyddsombud begärt stopp för att vara i lokalerna.

Det var vid 14-tiden som skolan stängdes på grund av bakterier och mögel i lokalerna. Men vid 16-tiden öppnades skolan igen efter att arbetsmiljöverket hävt skyddsombudens stängning.

– Från arbetsgivarens sida har man gjort många åtgärder för att försöka lösa problemen med inomhusklimatet och det är jättebra. Men åtgärderna till trots har vi ett antal medarbetare som fortfarande inte mår bra och till slut är måttet rågat och vi var tvungna att ta ställning för våra medlemmar, säger Magnus Edgarsson och är huvudskyddsombud för lärarnas riksförbund i Nyköping.

Hur ser ni på att stoppet bara blev i ett par timmar?

– Arbetsmiljöverket har beslutat att häva stoppet och det är som det är. De menar att det inte förelägger någon omedelbar risk för hälsan. Vi respekterar beslutet men tycker inte det är rätt.

Anna Thörn är skolchef i Nyköpings kommun och hon säger så här om situationen.

– Arbetsmiljöverket har bedömt att vår åtgärdsplan är tillräcklig i förhållande till problematiken och är Arbetsmiljöverket lugn så är jag lugn, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista