Domkyrkan och domkyrkoberget i Strängnäs
1 av 3
Hela 97 arkitektbidrag tävlar om uppdraget förnya domkyrkomiljön Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio
Projektledare Marie Rydén Davoust framför några av bidragen
2 av 3
Projektledare Marie Rydén Davoust konstaterar att engagemanget varit stort. Foto: Michael Berwick
Några av arkitektskisserna i domkyrkan
3 av 3
Fram till den 28 januari är det möjligt ta del av arkitektskisserna. Foto: Michael Berwick/Sveriges Radio

Internationellt intresse för att förnya Strängnäs domkyrka

2:26 min

Strängnäs 700 år gamla domkyrka och berget den står på ska förnyas. Och intresset för att bidra till förnyelsen har varit överväldigande visar en internationell arkitekttävling.

Från och med nu och fram till och med den 28 januari finns hela 97 arkitektbidrag i skissform utställda inne i domkyrkan.

– Vi är oerhört glada över det stora intresset och det stora engagemanget som alla arkitekter lagt på förslagen, säger projektledare Marie Rydén Davoust.

Bidragen kommer från såväl Sverige som övriga Europa och också andra delar av världen. Och inte oväntat varierar de stort.

– En hel del av förslagen har ganska stora byggnader, några har flera mindre byggnader, så vi vet ju inte var vi landar någonstans än, säger Marie Rydén Davoust.

Senast Strängnäs domkyrka genomgick en större förändring var i början av 1900-talet. Då handlade det om interiören. Nu handlar det mest om domkyrkoberget. Men både kyrkan och domkyrkoberget har förstås högsta kulturskydd, det som kallas stora Q. Andra myndigheter ska säga sitt och arkeologiska utgrävningar göras. Men i uppdraget finns krav på en gemensam entré och att kyrkan som mötesplats ska stärkas. Dessutom behöver domkyrkan vad som kallas ett tillredningskök. Och det och annat måste ske utanför domkyrkobyggnaden.

Finansieringen är inte helt löst, men arkitekterna har fått utgå från en summa på 185 miljoner kronor. I helgen ordnas informationsmöte i domkyrkan. Redan i början av mars ska en jury ha valt ut 5 arkitektbidrag som får jobba vidare med sina förslag.

– Vår vision om det här är att kyrkan gör som kyrkan gjort i alla tider, lägger till en årsring. Det vill säga när vi bygger något nytt är det med den tidens bästa möjlighet, det sätt som vi tänker idag, mot hur man tänkte på 1200-talet, säger Marie Rydén Davoust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista