Försvaret, svenska flagga och uniformstyg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

Nya satsningar på civilförsvaret väntar

1:36 min

Länsstyrelsen i Sörmland lägger allt mer resurser på civil krisberedskap. Samtidigt vill regeringen se ytterligare satsningar.

– Det är en ambitionshöjning över lag. Bara i år kommer vi rekrytera tre personer till som kommer jobba med civil beredskap och civilt försvar, säger Tomas Birgegård, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Sömland.  

Ledningen av civilförsvaret behöver stärkas upp på regional nivå. Det slog Försvarsberedningen fast i ett betänkande i december. Enligt förslaget vill man bland annat återinföra civilbefälhavare - en roll som sex landshövdingar hade under kalla kriget.

– Den landshövdingen kommer ha ett kansli som kan samla och inrikta planeringsåtgärder för höjd beredskap, säger Tomas Birgegård.

På söndagen inleds den återkommande rikskonferensen Folk och försvar i Sälen och en av de mest brännande punkterna på dagordningen är civilförsvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista