Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härad skola Fogdö Skola Stallarholmens skola
Skolorna i Härad, Fogdö och Stallarholmen. Foto: Annizeth Åberg & Linnea Svensson /Sveriges Radio
Lyssna
(2:11 min)

Nämndens beslut: Nej till folkomröstning i Strängnäs

Publicerat tisdag 23 januari kl 22.00

Barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs säger nej till en folkomröstning i frågan om förslaget att lägga ner flera landsbygdsskolor i kommunen.

Den styrande majoriteten med Moderaterna och Socialdemokraterna drev under tisdagskvällen igenom förslaget om att säga nej till en folkomröstning om landsbygdsskolornas framtid, enligt förslaget ska ju Fogdö Skola, Härads skola, Lännaskolan och Tosteröskolan läggas ner samtidigt som högstadiet förelås läggas ner på Karinslundsskolan och Stallarholmsskolan. Men invånarna ska inte få säga sitt i frågan, enligt nämnden som var oenig i frågan.

Oppositionen med Strängnäspartiet, Kristdemokraterna, Mariefredspartiet, Centerpartiet, Miljöpartiet, Vänsterparitet och Sverigedemokraterna röstade för en folkomröstning i frågan.

 – Det var naturligtvis inte en enig nämnd i den här frågan, men det blev som majoriteten ville och vi föreslår nej till en folkomröstning. Jag tycker det är svårt för allmänheten att avgöra en så viktig fråga, säger Maria Antropowa Ehrnfelt (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strängnäs.

Ska inte invånarna få säga sitt?

– Vi har haft en bra dialog och allmänheten har haft sin chans att göra sin röst hörd. Men i en så här viktig fråga som rör hela organisationen men också vår budget är det viktigt att nämnden tar sitt ansvar.

Hur ser du på att det inte är en bred politisk enighet i frågan?

– Vi hade naturligtvis hoppats att vi skulle ha en bred politisk enighet i den här frågan då det är en så viktig fråga. Jag tycker det är jättetråkigt, men jag känner fullt förtroende för våra tjänstemän och verksamheten med våra lärare och rektorer och övrig personal.

Nästa steg i processen är att kommunstyrelsen ska lämna sitt yttrande i den frågan när de sammanträder 26 februari och sedan tas slutgiltigt beslut i frågan om folkomröstning på fullmäktige i februari.

Relaterat

Mer om Omorganisering av Strängnäs skolor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".