Kranvatten i glas.
Foto: Christine Olsson/TT.

Ingen diesel i prover av Tystbergas vatten

2:20 min

I Nyköping visar analyser av prover på råvattnet i Tystberga att det inte innehöll spår av diesel i en del av området som har undersökts.

Det gäller prover som har tagits på de västra sidan av E4, men innan det kommunala vattnet kan släppas på ska vatten från den östra sidan av E4 att analyseras.

Det var efter en olycka med en lastbil för drygt en vecka sedan som som kommunen stängde av vattnet för Tysbergaborna för att ta reda på om diesel, som rann ut från lastbilen, förorenade vattnet i en vattentäkt.

– Det finns provrör på den västra sidan som är utsatta sedan tidigare och det visar spår av föroreningar, men de härleds inte till den här olyckan, men vi har beslutat att prover ska tas på den östra sidan för att säkerställa att det inte finns rester från den här olyckan som går åt det hållet, säger VA-chefen Mats Lindberg. Provsvar väntas nästa vecka.

Först efter de nya proverna på den östra sidan om E4 vet Nyköping vatten om vattnet kan släppas på och när.

– Vi vill vara väldigt säkra innan vi släpper på vattnet. Så i helgen blir det fortsatt tankbilskörning till Tystberga.

När tror du att Tysbergaborna får vatten som vanligt igen?

- Vår förhoppning är nästa vecka. På måndag räknar jag med att vi har lite mer uppgifter att meddela. Läget är stabilt. Vi är inte oroliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista