Nej till spritfabrik i Eskilstuna

Inom kort kommer Länsstyrelsen att säga nej till bolaget Sörmlands sprits ansökan om att få starta en spritfabrik i Eskilstuna.
Har inte bolaget kommit in med en komplettering av sin ansökan utifrån de miljökrav som Länsstyrelsen ställt senast under onsdagen avvisas ansökan. Det säger Ingela Börjesson på Länsstyrelsen. Sörmlands sprit anser att Länsstyreelsen ställer för hårda miljökrav på bolaget, bland annat kräver man att bolaget genomför markundersökningar för att se om platsen är lämplig för den typ av produktion som är aktuell. Ännu har bolaget inte kompletterat sin ansökan. Sörmland sprit AB, som vill bygga en spritfabrik i Eskilstuna, har nu vänt sig till miljödomstolen för att få Länsstyrelsens miljökrav på bolaget prövat. Länsstyrelsen kräver att bolaget ska genomföra markundersökningar innan den fattar beslut om tillstånd för sprittillverkning. Länsstyrelsen hävdar att det finns dokument som visar att marken är förorenad av tidigare industriverksamhet på 1970-talet. Bolaget Sörmland sprit vill att miljödomstolen prövar om det kravet är giltigt. Tanken är att bolaget ska hyra en fastighet av företaget Idesta, men Idesta vill inte ta på sig kostnader för markundersökningar innan man vet om hyresgästen Sörmland sprit får tillstånd för sin planerade sprittillverkning. Det säger Lars Balvéus, ansvarig i Sörmlands sprit AB.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".