Varg
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Vargrevir etablerat i Sörmland

4:00 min

Ett vargrevir har konstaterats i nordvästra Sörmland.

Det är två vargar som rört sig i området mellan Eskilstuna, Flen, Strängnäs och Gnesta och länsstyrelsen drar slutsatsen att de är ett revirmarkerande par.

– Det handlar om ett område söder om Ärla. Det är ett så pass stort område där vi sedan hösten kunnat konstaterat med hjälp av insamling av spillning och nu på vintern med spårning att vi har haft samma två individer som har rört sig, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen.

Resultatet visar en hona som kommer från Sjundareviret i Stockholms län och en hane som kommer från ett revir på gränsen mellan Örebro och Värmlands län.

Det har förekommit att varg rivit och skadat och dödat får tidigare. Länsstyrelsens Varenius säger att det sedan flera år tillbaka finns ett samarbete med exempelvis LRF och Fåravelsföreningen.

– Vi har tillsammans med dem byggt upp olika informationskanaler till tamdjursägare och har ett bra samarbete med jägarförbundet. Vi har ett bra kontaktnät och en god förberedelse för de stora rovdjurens närvaro i länet, säger Johan Varenius, funktionschef på länsstyrelsen.

Han säger att reviret kan vara ett resultat av föryngringen av varg i Sverige och den förflyttning av varg söderut som är en del av regeringens uttalade rovdjurspolitik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".