Marie Hillblom chefredaktör Folket
Foto: Carin Vidner/Sveriges Radio.

Man åtalas för ofredande av Katrineholms-Kurirens chefredaktör

0:21 min

Åtal har nu väckts mot en man som misstänks för att ha ofredat Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom i slutet av november.

Mannen som är 68 år åtalas för ofredande efter att ha slagit henne i bröstet i samband med att Hillblom träffade läsare på centralstationen i Vingåker.

Mannen, som nu är åtalade, ifrågasatte varför hans insändare inte hade publicerats av tidningen.

P4 Sörmland rapporterade om händelsen tidigare.

Händelsen utspelades 29 november. Hillblom har sagt till polisen att hon den 4 december mottog ett mejl från mannen där han skriver att han "ber om ursäkt" och hävdar att han "var ut balans" vid händelsen och att han "ber om ursäkt för sitt handlande".

Mannen är i sitt mejl mycket ångerfull.

"Efter flera dagar i ett mardrömstillstånd har jag kommit till insikt - det var ingen mardröm". Därför ber jag härmed tusen gånger om ursäkt för mitt handlande förra veckan".

Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom säger i polisförhör att mannen sagt till henne att hon "styrs av en politisk agenda" och att det var därför hans insändare inte publicerades.

Hillblom hade då sagt att publikationer ska vara i linje med de pressetiska reglerna och tidningens värdgrund. Hon säger också i polisförhören att mannen inte ville lyssna på henne och att han sagt något som hon uppfattade som "feministkommunist" som är "regeringens lakej".

Mannen har hänvisat till yttrandefriheten när han velat ha sina insändare publicerade och har sagt att han vill bli frikänd från anklagelser om ofredande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".