Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.
Nyköpings lasarett. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio.

Legionella upptäckt på Nyköpings lasarett

2:39 min

Ett fall av legionella har konstaterats på Nyköpings lasarett, enligt landstinget, som nu byter ut termostatblandare och spolar ledningarna.

Patienten som drabbats har varit inskriven på sjukhuset en längre tid, på olika avdelningar, vilket gör det svårt att veta var personen smittats. Vattentemperaturen har nu höjts och hela sjukhuset hetvattenspolas med start i dag.

Landstinget har skärpt rutinerna och informerat chefer och personal att vara extra uppmärksamma, följa de hygienregler och den handlingsplan som finns när det gäller legionella, säger Mikael Rolfs, chef för patientsäkerhetsenheten i Landstinget Sörmland.

Vattentemperaturen på hela Nyköpings lasarett har nu höjts till 70 grader och under onsdagen började en hetvattenspolning för att få ned halten av legionellabakterier i ledningar och tappställen.

Landstinget arbetar också mer långsiktigt med att byta ut ett stort antal termostatblandare på sjukhuset. De behöver bytas ut eftersom de i dag inte gör det möjligt att spola vatten med den höga temperatur som krävs för att få ned legionellahalten. 

Termostatblandare till duscharna kommer också att bytas ut på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset, enligt Jonny Niskanen, teknikchef på landstinget Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".