Kritik mot Nyköpings lasarett efter dödsfall

Socialstyrelsen kräver nya rutiner på kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett sedan tre nyfödda avled inom loppet av två månader förra sommaren.
- Vi tar kritiken på mycket stort allvar och vi ska åtgärda de brister som Socialstyrerlsen anser att kvinnokliniken har, säger Svante Sjöstedt, chefsläkare vid Nyköpings lasarett till Sveriges Radio Sörmland. I två av fallen anser Socialstyrelsen att den ansvariga barnmorskan borde ha tillkallat läkare i ett långt tidigare skede av förlossningen än hon gjorde. Enligt Socialstyrelsen har det funnits en kultur på kliniken som gjort att barnmorskorna tagit stort ansvar för de olika bedömningar som görs under en förlossning. Arbetsbelastningen på kliniken har också länge varit hög. - Det här är ett dygnet-runt-arbete och jourhavande doktor finns inte alltid tillgänglig på sjukhuset, säger chefsläkaren Svante Sjöstedt, som en förklaring till att kliniken brustit i vården.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".