Clara Berglund är ordförande i Sveriges Kvinnolobby.
Clara Berglund är ordförande för Sveriges Kvinnolobby. Foto: Lena Hammar & Henrik Montgomery/TT

16:02-rörelsen: Kvinnors löner måste upp

1:41 min

49 kvinnliga organisationer och politiska kvinnoförbund driver kravet på lika lön för likvärdigt arbete. De kallar sig för 16:02-rörelsen.

Kampanjen de driver baseras på siffror från Medlingsinstitutet, vars  officiella lönestatistik som samlades in 2016 och presenterades förra året visar på 12 procents löneskillnad mellan män och kvinnor.

Enligt 16:02-rörelsen motsvarar detta att män får betalt för sitt arbete mellan 8-17 på dagen medans kvinnor endast får betalt fram till klockan 16:02 på dagen, trots att de jobbar till 17.

För att uppnå jämställda löner kräver rörelsen bland annat att alla ska ha samma rätt till att få jobba heltid och att strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

Kvinnoförbunden i Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna ingår inte i rörelsen. Orsaken är bland annat att de ogillar kvotering eller att fackliga organisationer ska driva sådana här frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".