Mehrdad Darvishpour.
Mehrdad Darvishpour, docent socialt arbete Mälardalens högskola. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Forskaren: Nyanlända ungdomar ser positivt på jämställdhet

3:07 min

Synen på kvinnors rättigheter och jämställdhet bland nyanlända ungdomar är mer positiv än vad som förmedlas i media, säger Mehrdad Darvishpour vid Mälardalens högskola.

Ungdomar som kommer till Sverige från länder där mannen har en stark och dominerande ställning i samhället har en positiv attityd till jämställdhet. Det är en av slutsatserna i en första rapport om nyanlända barn och ungdomars inkludering och jämställdhetsutveckling.

En forskargrupp vid Mälardalens högskola har tittat på nyanlända och ensamkommande ungdomars möjligheter att inkluderas i samhället.

Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid MDH och projektledare för det fleråriga forskningsprojekt vars övergripande syftet är att utforska vilka förutsättningar som finns för en lyckad integrering, för att ungdomarna ska ha ett fungerande vardagsliv och jämställdhetsutveckling.

Projektet genomförs inom ramen för Samhällskontraktet, ett samarbete mellan Mälardalens högskola, Eskilstuna kommun, Västerås stad, Region Västmanland och Landstinget Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".