Imamen Abd al Haqq Kielan. Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Imam i Eskilstuna till angrepp mot S om religiösa skolor

2:03 min

I Eskilstuna riktar Imamen Abd al Haqq Kielan hård kritik mot Socialdemokraternas förslag om att förbjuda religiösa skolor.

– Det här har inte så mycket med mänskliga rättigheter att göra. Utan här är det en fråga om att vi måste förbjuda allting som inte överensstämmer med socialdemokratismens värderingar. Det ska bara finnas en värderingsmodell, ett sätt att tänka. Vi har ju faktiskt institutioner som Skolinspektionen som håller reda på att inte skolorna inte går över gränsen för vilket budskap man får predika. Så länge man håller sig inom televerket ser jag inga risker.

Socialdemokraterna vill inte ha några konfessionella skolor med inslag av religionsutövning som exempelvis morgonbön. Målet är att minska segregationen.

– Sverige är ett sekulärt land. Svenska kyrkan och staten har skilt sig från varandra. Staten har inget förbund med något religiöst samfund. Socialdemokratin säger inte att man inte får tro. Det Socialdemokraterna säger är att barn, väldigt små påverkbara individer som börjar sina första stapplande steg i livet i våra skolor som vi betalar gemensamt inte ska pådyvlas den ena eller andra tron utan här ska man känna sig trygg med att fakta, det är vetenskap som ligger till grund. Vad man gör på sin fritid, att utöva sin tro, den friheten ska ska vara fullständig och total i ett religionsfritt Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten, Jimmy Jansson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".