Landstinget får 17 miljoner för att behålla personal

2:05 min

Regeringen lägger extra miljoner på bland annat vården och personalen i den sista budgeten före valet - vårdbudgeten.

Regeringen gör bland annat välfärdssatsningar i årets vårbudget som presenterades på måndagen, vård skola, vård och omsorg.

Sett till alla satsningar under mandatperioden får Landstinget Sörmland runt 309 miljoner kronor. 17 miljoner ska gå till att behålla vårdpersonal. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, säger till P4 Sörmland att pengarna delvis ska gå till att behålla äldre personal så att man tar tillvara deras erfarenhet och kompetens.

Regeringen satsar också på förbättrad arbetsmiljö i sjukvården, på förbättrad förlossningsvård och kvinnors hälsa, men också på att minska köerna i vården.

Kommunerna får bland annat pengar för lärarlönelyft, byggbonus och till extratjänster för arbetet mot långtidsarbetslösheten.

Erik Bengtzboe, (M), riksdagsman från Nyköping, säger att regeringens politik under mandatperioden är misslyckad, men att satsningen på vården i vårdbudgeten är vällovlig.