Kvinna i blus och lockigt hår
Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Professorn: Medvetenheten om falska nyheter ökar

2:23 min

Efter valet i USA ser professor Åsa Wikforss en större medvetenhet hos människor om falska nyheter.

Åsa Wikforss har skrivit boken Alternativa fakta, efter begreppet som myntades när Trump höll sitt invigningstal som USA:s president

– Det går framåt för vi pratar om det. Vi nådde en botten under valet i USA för då var folk rätt omedvetna om det. Så på ett sätt går det framåt, säger Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms Universitet.

Bakgrunden är diskussionen om "fake news" i samband som myntades efter att USA:s president Donald Trump höll sitt installationstal för drygt ett år sen och beskrev hur många medborgare som kommit för att titta på cermonin.

Åsa Wikforss föreläser på Eskilstuna Stadsbibliotek 15-16 idag. Det är en del av programserien Upplyst om valet 2018 som Eskilstuna stadsbibliotek, Eskilstuna stadsmuseum, Eskilskällan, Eskilstuna stadsarkiv, Mälardalens högskola och Sveriges Radio P4 Sörmland arrangerar.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista