Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck.
Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck. Foto: Sveriges Radio och Centrum för rättvisa

Högsta domstolen: Student vinner mot Mälardalens högskola

1:45 min

MDH ska ersätta en utländsk student för en utbildning som inte höll måttet. Det slår Högsta domstolen fast i en dom som väntas bli vägledande.

Mälardalens högskola ska betala tillbaka två tredjedelar av studieavgiften till den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck.

– Det känns bra för det här har pågått jättelänge, säger hon.

Högsta domstolen har avgjort tvisten mellan MDH och studenten som efter några terminer valde att avsluta en matematikutbildning, eftersom hon ansåg att utbildningen hade brister.

Eftersom utbildningen inte hade hållit den kvalitetsnivå som studenten "haft fog att förvänta sig", har hon rätt att få tillbaka två tredjedelar av det betalda beloppet.

– Vi är nöjda med att vi har fått domen nu, så att vi och alla andra lärosäten vet vad som gäller framöver, säger Ann Cederberg, chef på Mälardalens högskola.

Domen får betydelse för andra liknande fall i framtiden. Högsta domstolen tar endast upp fall som har betydelse för rättstillämpningen.

Studieavgifter för utländska studenter

Höstterminen 2011 infördes studieavgifter för utländska studenter från länder utanför EU/EES och Schweiz som ordnat sina studier på egen hand och inte via ett utbytesprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista