Resistent tarmbakterie sprids fortfarande på Nyköpings lasarett

2:10 min

Utbrottet av den resistenta tarmbakterinen VRE pågår fortfarande på flera av landets sjukhus. Sjukhusen har inte kontroll på smittan än.

I Nyköping har 44 patienter smittats.

Mikael Stenhem, biträdande smittskyddsläkare i Sörmland säger att man har brustit när det gäller att förebygga smittspridning. 
 
Vancomycinresistenta enterokocker VRE, har nu spridits mellan flera sjukhus och smittat patienter i Huddinge, Umeå, Örebro och Nyköping i flera månader och smittan fortsätter att spridas.

Ingen patient har hittills blivit allvarligt sjuk. De flesta märker inte av att de smittats, men svaga personer kan få allvarliga infektioner som till exempel blodförgiftning.

Första fallet upptäcktes i Huddinge före årsskiftet och ett 60-tal patienter har nu smittats i Stockholm län. I Örebro 24, i Umeå och Nyköping ett drygt 40-tal på vardera ställe.

Till Nyköpings lasarett kom smittan från Huddinge och sen har smittat först vidare från Nyköping till Örebro. Enligt landstinget i Sörmland visste man att det kom en VRE-smittad patient till Nyköping, men trots det har ändå 43 patienter kunnat smittats. 

I Nyköping kommer sannolikt Lex Maria-anmälningar att göras.