Händer på mobiltelefoner
Foto: Erik Nylander/TT

Forskare: Så inverkar porrtittande på 16-åringars sexualitet

2:28 min

En tiondel av killarna i 16-årsåldern tittar på porr varje dag och då handlar det ofta om våldsporr och BDSM. Det visar forskning på Mälardalens högskola.

De killar som betecknas som högkonsumenter av porr har också erfarenhet av vissa sexualvanor i högre utsträckning än övriga, visar avhandlingen som Magdalena Mattebo disputerade på 2014.

– Men det som fick oss att bli fundersamma var främst att ingen av pojkarna i studien uppgav att de hade diskuterat det här med någon vuxen, säger Mattebo. Så i princip så står de rätt så ensamma i att hantera den pornografi som de ser på.

Tjejerna i studien delades upp i två grupper eftersom alla inte konsumerade porr regelbundet. Och för dem visar studien att sexualvanor var betydligt vanligare bland de som tittade på porr. De tjejerna hade också erfarenhet av att dricka alkohol och att röka dagligen i större utsträckning.

– Så det kan ju hända att det handlar om ungdomar som söker kickar i större utsträckning, konstaterar Magdalena Mattebo.

Hennes avhandling baseras på enkätsvar från drygt 800 killar och tjejer i 16-årsåldern. Och framöver kommer hon att medverka i ett projekt där man ställer liknande frågor till ungdomar i både England och Sverige för att kunna jämföra erfarenheterna.

Urban Hedqvist
p4sormland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista