Största ökningen på tio år på barnpsyk

Antalet barn och ungdomar som söker hjälp vid barn- och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna har hittills i år ökat med 26 procent, vilket är den största ökningen under de senaste tio åren.
En av orsakerna är brist på personal inom skolhälsovården, vilket gjort att fler tvingats söka sig till psykitariska kliniken istället. Det säger överläkaren på barn och ungdomspsykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset, Angela Sellin. Hon säger också att många asylsökande barn har uppsökt kliniken under våren. Under en tioårsperid har antalet besök till barn och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna mer än fördubblats. Ökningen är 135 procent sedan 1991. Utvecklingen är liknande i hela länet, men Nordvästra sjukvårdsområdet är ett belastat område med större vårdtyngd än i övriga länet, säger Angela Sellin. Till och med sista april i år har 870 barn och ungdomar sökt vård. Ingen som söker hjälp avvisas, däremot kan man få vänta längre. Kliniken kan inte inte hålla målet med en väntetid på fyra veckor många tvingas istället vänta sex till åtta veckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".