Varj stirrar i närbild. Foto: Dawn Villella/TT.
Foto: Dawn Villella/TT.

Fårägare kräver skyddsjakt på varg

3:49 min

Familjen, som driver fåravel på Molstabergs säteri utanför Gnesta, i Södertälje kommun, kräver skyddsjakt på varg i Sjundareviret i Stockholm och Sörmland, omedelbart. Annars lägger de ner sin verksamhet.

– Länsstyrelsen måste fatta beslut om att det här vargreviret ska bort, säger Carl Aschan, regionchef på Lantbrukarnas riksorganisation och företrädare för familjen.

Han får stöd av LRF:s förbundsordförande i Sverige, Palle Borgström som på LRF:s hemsida säger att "den svenska rovdjurspolitiken är tydlig med att tamdjurshållning inte påtagligt ska försvåras av rovdjursstammen". 

Efter onsdagens och lördagens vargattacker har ett 60-tal får dödats. Sedan 2015 har över 150 djur dödats och nu är måttet rågat, enligt Carl Aschan.

– Det här är deras avelsdjur och levebröd. Det är också hot från aktivister, vargkramare, som inte förstår vilket lidande den här familjen får stå ut med. De kommer att upphöra med sin lantbruksproduktion om inte skyddsjaktbeslutet på reviret tas nu.

Familjen kom 2016 överens med länsstyrelsen i Stockholm om stängsling och arbete med det pågår, men de tycker att de ska få mer ekonomisk ersättning för att de ska klara det ekonomiskt.

– Vår uppfattning är att de är utsatt för en indirekt utpressning av länsstyrelsen att stängsla rovdjursstaket som en frivillig åtgärd utan tillräcklig ekonomisk ersättning, säger Carl Aschan. 

Länsstyrelsen ville på lördagen inte kommentera kritiken eftersom myndigheten just nu behandlar en ansökan om skyddsjakt. Beslut tas tidigast under söndagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista