Varg på Kolmårdens djurpark.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Molstaberg lägger ner verksamheten efter avslag om skyddsjakt

2:42 min

Länsstyrelsen i Stockholm beslutade under måndagen att det inte blir någon skyddsjakt på varg i Sjundareviret efter vargangreppen mot får vid Molstaberg säteri.

Länsstyrelsen har utrett omständigheterna på platsen och konstaterar att det finns andra lämpliga lösningar för att förhindra angrepp. I beskedet skriver man att fårhagarna har stått helt öppna för vargarna, då stängsel saknats på vissa delar.

Därmed finns inte heller förutsättningar för skyddsjakt enligt lagstiftningen, enligt länsstyrelsen. 

Molstaberg har genomfört stängselinsatser under helgen och det förväntas bli klart under tisdagen, enligt länsstyrelsen, som kommer att pröva en ny ansökan om skyddsjakt, om de nya stängslen går igenom besiktningen och om nya angrepp sker.

Men ägarna till Mostaberg väljer nu att lägga ner. 

De förstår varken länsstyrelsens beslut eller resonemang, säger Carl Aschan, som företräder Molstaberg i frågan och som även är regionchef för Lantbrukarnas riksförbund i Mälardalen.

– De orkar inte längre, efter tre års kamp, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".