Jan Svedman
Jan Svedman är drog- och alkoholterapeut i Trosa kommun. Foto: Jonna Berglund

Alkoholterapeuten: Inte ditt fel när någon annan dricker

2:45 min

Omkring två miljoner människor i Sverige är påverkade av att en anhörig missbrukar alkohol - att få prata med andra berörda kan vara avgörande.

Enligt socialtjänstlagen ska alla kommuner erbjuda stöd för anhöriga till en person som missbrukar eller har annan beroendeproblematik. I slutet av maj startar Trosa kommun på nytt en kurs för de som är närstående till en person som missbrukar. Jan Svedman är alkohol- och drogterapeut i Trosa:

– Att få höra någon annan berätta något man identifierar sig med, kan göra att man öppnar upp och då kan uttrycka vad man själv känner och behöver, säger han.

Barn till missbrukare är särskilt utsatta och sårbara - i Trosa kan de barnen få de särskild hjälp via barn- och familjeenheten. Enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten uppskattas 17 procent av alla barn i Sverige vuxit upp med en förälder som har haft så svårt missbruk att vård sökts. Men troligen berörs fler barn än så:

– Hos barn blir främst självkänslan lidande. De flesta blir väldigt duktiga och kapabla. De blir snabbt vuxna och klarar sig själva på bekostnad av att se sina egna behov, berättar Jan Svedman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista