Anhöriga kritiserar Änglagården – Arto skrevs ut utan förvarning

2:15 min

58-årige Arto Vaveniemi skrevs ut från det kritiserade behandlingshemmet Änglagården utan förvarning. Några månader senare tog han sitt liv.

Våren 2016 var Arto Vaveniemi efter år av alkohol-och tablettmissbruk på rätt köl igen. Hans tvångsvård var slut och han var nu frivilligt kvar på Änglagårdens behandlingshem utanför Katrineholm, i väntan på egen lägenhet som han blivit lovad av Södertälje socialtjänst.

Påskhelgen 2016 sitter Arto i en taxi på väg att besöka en vän. Enligt Artos syster får Arto då ett telefonsamtal från verksamhetschefen på Änglagården, som menar att han avvikit.

 – Han sa "Tonni säger att jag har avvikit och att jag inte får komma tillbaka", säger systern Liza Hartzell, som också menar att det var Änglagården som hjälpt Arto att beställa färdtjänst.

Andra som kände Arto är kritiska till Änglagårdens agerande.

– Det som kanske i förlängningen orsakade hans död var att han skrevs ut på det här sättet. Det ledde till en mängd olyckliga saker, säger Bengt Thelander, tidigare socialarbetare och socialchef i Södertälje var under många år var Artos kontaktperson.

Änglagårdens verksamhetschef Tonni Rigo säger att orsaken bakom utskrivningen var för att Arto avvek från hemmet. Närmare än så vill han inte gå in på frågan.

– Vi kan inte kommentera de här sakerna, tyvärr. Har man kritik mot Änglagården så finns Inspektionen för Vård och omsorg, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista