En blåvit skylt med texten "Enheten för ekonomiskt bistånd", i bakgrunden en trappa. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Akademikerförbundet hoppas få mer tid till sina klienter när bidragsansökningar kan göras digitalt. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Facket: Robotar kan minska socialsekreterarnas arbetsbelastning

1:55 min

Att ansökningar om försörjningsstöd blir allt mer digitaliserade och kanske de på sikt görs av en robot. Det är till största delen positivt, menar Akademikerförbundet SSR.

– Akademikerförbundet SSR, är ju positiva till en teknik som förbättrar och utvecklar det sociala arbetet, men det får ju inte vara till priset av att samhällets mest utsatta försvagas, säger Madelene Nilsson, arbetsplatsombud på ekonomiskt bistånd i Eskilstuna.

I Trelleborg sköter en robot ansökningarna om försörjningsstöd. Roboten kontrollerar ansökan genom att koppla upp sig mot till exempel Skatteverket och Arbetsförmedlingen, och kan snabbt avgöra om den som sökt har rätt till bidrag eller inte.

Det här är något som inspirerat Eskilstuna kommun till att öka digitaliseringen vid handläggningen, där den som söker bidrag gör en stor del av arbetet själv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista