Karina Mattsson och en dam i en korridor.
Karina Mattsson är chef för äldreomsorgen i Vingåkers kommun. Foto: Trifa Abdulla/Sveriges Radio och Gorm Kallestad/TT.

Brist på sommarvikarier inom hemtjänsten

2:02 min

Det saknas sommarvikarier till äldreomsorgen på flera håll i Sörmland. Kommunerna testar nu olika metoder för att få bukt med problemet.

I Vingåker har kommunen köpt in elcyklar till anställda utan körkort. För att frigöra tid för sjuk-och undersköterskorna som måste hantera medicinärenden har kommunen även startat en så kallad servicegrupp.

– Vi har anställt några personer utan utbildning som städar, tvättar och handlar i hemtjänsten så att utbildad personal med medicin-delegering kan sköta och vårda omvårdnadsinsatserna, säger Karina Mattson, chef för äldreomsorgen i Vingåkers kommun.

I Eskilstuna kommun påbörjade man sin rekryteringsprocess tidigare i år.  

I Flen kallas alla sökande samtidigt till snabbintervjuer och i Nyköping får vikarierna med körkort täcka de mest akuta landsbygdsområdena.

I Vingåker har man haft många nyanlända som sökt jobb i äldreomsorgen. För att dessa bäst ska utföra sitt arbete ska man hålla i en kurs i "vårdsvenska", där de på tio veckor ska lära sig vanligt förekommande termer inom vården samt att kunna ta instruktioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista