Eskilstuna stadshus och en person med en mugg.
1 av 2
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio och Björn Lindgren/TT.
Eskilstuna fullmäktige
2 av 2
Eskilstuna kommunfullmäktige. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Tillståndskrav för att tigga i Eskilstuna – klubbat i fullmäktige

3:11 min

Kommunfullmäktige i Eskilstuna klubbade på torsdagförmiddagen igenom förslaget om att tiggare ska ansöka om tillstånd för att få tigga på utvalda platser.

Förslaget gick igenom med rösterna 53 för och 16 emot. Fem ledamöter avstod från att rösta.

Beslutet kom efter en lång debatt. Majoriteten i kommunfullmäktige bestående av S, M, C och med Sverigedemokraterna röstade igenom förslaget med klar majoritet. 

Enligt förslaget kostar tillståndet 150 kr per dag.

– Vi har nu åtminstone börjat att fånga upp människor från samhällets sida. Man måste vara i kontakt med ordningsmakten och lotsa människor vidare till exempel till organisationer, sjukvård eller till sitt hemland. det är ett viktigt första steg, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Finns det inte risk för att tillståndet kan utnyttjas åt fel håll, att man säljer det vidare till andra tiggare?

– Tillståndet ska sökas hos polisen. Det innebär att polisen kan få kontroll och börja se mönster och kan kanske använda det i utredningsunderlag för att komma ut individer som utnyttjar det här människorna. Vi måste skapa kontroll på det som vi inte vill ha i vårt samhälle, säger Jimmy Jansson.   

De nya reglerna, som stöds av en majoritetskoalition mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet, börjar gälla den 1 oktober. De kan dock komma att stoppas av länsstyrelsen innan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".