Polis varnar för farliga studentskjutsar

Nu när skolornas examenstider närmar sig går Vägverket och polisen ut och varnar för de farliga studentskjutsarna, som innebär stora risker. - Men de behöver inte vara farliga, säger trafikpolisen Ruben Börjesson, om man följer gällande regler.
Egentligen är det olagligt att skjutsa folk på en vagn efter en traktor, men inför examenskorteger görs undantag. Man behöver inte söka tillstånd för att få vara med i kortegen, men man ska meddela polisen om var man tänker köra och när. I fjol skadades flera ungdomar när ett traktorsläp välte utanför Örebro, och Ruben Börjesson påpekar därför att föraren måste vara extra vaksam och att de på släpet måste kunna kommunicera med den som kör. Föraren av traktorn ska inte bara ha traktorkörkort utan också B-körkort, och ekipaget får inte köras fortare än 20 km i timmen. Samma regler gäller för de som åker bil istället, men reglerna gäller bara i kortegen. - De som bor utanför städerna och tänker sig att åka i ekipaget hela vägen hem kan inte göra det, säger Ruben Börjesson, det är bara i kortegen man får åka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".