Lena Hallengren. Foto: Vilhelm Stokstad/TT.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Ministern förvånad över uteblivna pengar till funktionshindrade

2:15 min

Det kom under fredagen flera reaktioner på P4 Sörmlands rapportering om att många kommuner struntat i att söka statsbidrag för att kunna höja ersättningen till funktionshindrade som deltar i en sysselsättning.

Regeringen har avsatt 350 miljoner kronor i årets budget som varit möjliga för kommunerna att söka, men intresset har varit lägre än väntat och 90 kommuner har alltså låtit bli att söka bidrag.

Det har fört med sig att närmare 120 miljoner kronor inte kunnat delas ut och som nu istället fördelas om till de kommuner som först sökt bidraget.

Lena Hallengren minister med ansvar för funktionshinderfrågor säger i en skriftlig kommentar till P4 Sörmland att hon anser att det är bedrövligt att inte fler kommuner har sökt och att hon förväntar sig en förbättring framåt.

– Jag är överens med henne i den beskrivningen. Jag är mycket förvånad och lite upprörd att inte alla kommuner har sökt. För kommunerna är det gratispengar, säger Kjell Clasborn på Riksförbundet för utvecklingsstörda barn och ungdomar och vuxna (FUB) i Sörmland.

Lena Hallengren betonar att regeringen införde det här statsbidraget för att att ge kommunerna bättre förutsättningar att införa eller höja ersättningen till dem som arbetar i daglig verksamhet. Men, säger hon till P4 Sörmland, då det är viktigt att kommunerna tar sitt ansvar och söker.

– Det är det tydligaste uttalandet i den vägen, det har antytts tidigare att det kommer att finnas med i kommande budgetar. Det är positivt för att det har vi också efterfrågat. Det borde inte vara ett engångsstöd utan ett generellt statsbidrag, säger Kjell Clasborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista