Kossor i ladugård. Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.
Foto: Sara Samuelsson/Sveriges Radio.

Flen stödköper kött från lokala köttproducenter

2:14 min

Flen är en i raden av kommuner som ska ska stödköpa kött av lokala köttproducenter för att hjälpa dem nu när det är brist på foder och djur måste slaktas.

Under hösten har kommunen som målsättning att endast servera svenskt kött i förskolor, skolor och på äldreboenden, säger Monika Holm, som är måltidschef i Flens kommun.

– Vi har inte kommit så långt egentligen. Vi har diskuterat det här med leverantörerna att vi kan köpa in en viss mängd, vi väntar på hur många som vi måste gå in och hjälpa. Vi måste också se hur vi kan hantera det i våra kök. 

Flens kommun har tillsammans med nuvarande upphandlad leverantör för råvaror och mat kommit överens att kommunen ska kunna stödköpa kött från lokala producenter.

Flens kommun är också mitt uppe i en livsmedelsupphandling som ska börja gälla 1 november 2018. I den finns ett krav att kommunen ska kunna köpa ett visst antal procent av den upphandlade volymen från lokala producenter.

Tidigare har bland annat Vingåkers och Katrineholms kommuner gått ut med att de ska stödköpa kött från bönder som tvingas slakta djur på grund av brist på foder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista