eldningsförbud skogsbrand
Grafik: Nick Näslund/Sveriges Radio Foto: Olle Tyrbo/Sveriges Radio och Viktor Blomberg/Sveriges Radio.

Eldningsförbud i Sörmland

1:55 min

Det råder nu totalt eldningsförbud Sörmland. Det gav länsstyrelsen besked om vid 14-tiden på torsdagen.

Beslutet har tagits under förmiddagen av länsstyrelsen efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på onsdagen gått ut och rekommenderat länsstyrelser och kommuner att skärpa ledningsförbudet till att också gälla grillning på egen tomt.

Det bekräftar räddningschefen i Eskilstuna, Lars Lagebo.

Sedan den 18 juli får man inte grilla på fasta och iordningställda grillplatser, engångsgrillar, fritidskök och anordningar för eld med öppen låga. Förbudet gäller eldning utomhus och grillning på mark. 

Det totala eldningsförbundet innebär att man heller inte får elda och grilla på egen tomt.

Beslutet omfattar inte elgrillar och elektriska kokplattor, även om man ska iaktta försiktighet även med detta, säger Lars Lagebo.

Den som uppsåtligen eller genom oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av lagen om skydd mot olyckor.

Den som av oaktsamhet vållar brand kan dömas för allmänfarlig vårdslöshet till böter eller fängelse enligt brottsbalken under alla omständigheter, det vill säga oavsett om det råder eldningsförbud eller inte, enligt länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista