26 miljoner till ökad punktlighet i tågtrafiken

Tågen i Mälardalen ska bli punktligare. En förbättring på minst tio procent är målsättningen för året. För att nå målet får Mälardalen, tillsammans med Östergötland, dela på 26 miljoner kronor.
De nya miljonerna ger möjligheter att dels underhålla spåren och dels att se till att det finns personal att rycka ut vid nödsituationer. Daniel Öholm, banområdeschef på Banverket, tror att kommande vinter kommer att ha färre problem än föregående. -Vi höjer beredskapen och tillgängligheten till snöröjningsmaskiner och försöker göra bra snöröjningsplaner, säger Daniel Öholm. De främsta problemen tågen haft har varit frusna växlar och problem med strömförsörjning. Men det finns problem även andra årstider. - På hösten när löven faller av och ligger på rälsen orsakar det att tåghjulen slirar. Det som vi tänkt göra är att röja träd och buskar på de här sträckorna. Det planerar vi att göra till hösten, säger Daniel Öholm på Banverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".