Person med öppen mun får tänderna undersökta.
Foto: Martina Holmberg / TT

Höga tandläkarräkningar ställer till det för många

5:59 min

Många upplever att de inte har råd att gå till tandläkaren regelbundet. En rapport som Socialstyrelsen har gjort visar att högutbildade går till tandläkaren mer ofta än lågutbildade.

Nataly, fyrbarnsmamma från Malmköping, arbetar inom vården och går bara till tandläkaren om hon får akut ont i tänderna.

– Jag vill inte kasta pengar på en undersökning och betala bara för att öppna munnen. Då lägger jag hellre pengar på barnen.

För några år sedan tvingades hon operera ut en visdomstand. Kostnaden landade på 6500 kronor, istället för de 2000 kronor hon hade räknat med. 

Det finns flera olika tandvårdssubventioner och ett högkostnadsskydd som gör att man bara betalar hälften om kostnaden överstiger 3000 kronor per år, det gäller upp till 15000 kronor. Sedan går försäkringskassan in.

– Det borde finnas något så att det blir lite billigare, kanske bara 1000 kronor. Då skulle fler gå till tandläkaren.

Natalie får medhåll av Björn Kinge som är övertandläkare och professor i tandlossning.

– Ett drömscenario skulle vara att tandvården hamnade under sjukvårdens högkostnadsskydd, inte sjukvårdens organisation, men sjukvårdens högkostnadsskydd. 

Hör hela reportaget i Plånboken i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".