Polis misstänkt förvållande till annans död

En polisman i Sörmland är delgiven misstanke om vållande till annans död efter biljakten i Eskilstuna natten till söndagen då en 20-årig man från Strängnäs sköts till döds. Chefsåklagare Ulf Stålhane har inlett en förundersökning, men lade på måndagen locket på.
Länsvakthavande befäl vid Sörmlandspolisen ville på måndagen inte säga något om utredningen utan hänvisade till de formellt utsedda utredarna, men de var heller inte beredda att svara på Sveriges Radio Sörmlands frågor om taxirånet, biljakten eller skottlossningen. Polisen valde på måndagen att inte uttala sig, men skrev i ett pressmeddelande på söndagskvällen att en förundersökning har inletts rörande vållande till annans död och att en polisman har underrättats om brottsmisstank. Ett tiotal poliser är hörda i utredningen. Flera skott 20-åringen, från Strängnäs, rånade en taxichaufför på sin bil i Strängnäs och körde till Eskilstuna. Där avlossade polisen skott vid två olika platser för att stoppa färden och gripa gärningsmannen, men när polisen vid det andra tillfället skjuter träffas 20-åringen av ett skott. Det skedde i Borsökna, söder om Eskilstuna. Han fördes till Mälarsjukhuset där han sedan avled. Ingen av de i Borsökna, som Sveriges Radio Sörmland pratat med, har varken hört eller sett något av det som hände. Det fanns inte heller några avspärrningar någonstans längs vägen under söndagseftermiddagen. Polisen förtegen Polis och åklagare vill för övrigt inte säga så mycket om utredningen, som leds av chefsåklagare Ulf Ståhlhane. Utomstående poliser från Östergötland genomför förhören med bland annat de inblandade poliserna. Enligt tidningsuppgifter ska 20-åringen ínte ha burit något vapen, men enligt polisuppgifter ska polisen känt sig hotad av honom när han beordrades att kliva ur bilen och därför avfyrat ett skott. Enligt polismyndigheten i Sörmland avlossade polisen skott mot 20-åringen på två skilda platser och han träffades av ett skott. Tidningen Expressen skriver på måndagen att vittnen hört långa skottserier. Kräver ökad säkerhet Chaufförer vid Taxi Strängnäs är eniga om att något måste göras för att öka deras säkerhet. De vill ha fler poliser i Strängnäs och tycker att både rånet mot deras egen kollega och mordet på en taxichaufför i Sundsvall har visat hur utsatta de är. - Det här med övervakningskameror börjar bli aktuellt, överfallslarm vore bra om man hade i alla bilar, säger Niklas Thörne, syrelseledamot i Taxi Strängnäs. Det var hans bil som rånades av 20-åringen, men det var inte han som körde den. Han säger också att det är svårt att få hjälp av polisen om det händer något allvarligt en fredag- eller lördagkväll. - Det är svårt att få hjälp när man behöver det. Om man ringer polisen säger de att de finns i Eskilstuna och kommer när de har tid. De säger att de ska bara göra "det och det" först. Vad betyder då händelsen natten till söndagen? - Man får en tankeställare, men man får väl fortsätta att jobba som vanligt, vad ska man annars göra?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista