Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubblad smältning av kärnsopor oroar

Studsvik utanför Nyköping vill fördubbla smältningen av svenskt och utländskt lågaktivt kärnavfall. Nils Kjellberg, ordförande i Sörmlandsskärgårdens intresseförening, ser med oro på planerna, som han menar hotar skärgårdsbornas försörjningsmöjligheter som alltmer grundar sig på turism.

- Upplevelseturismen gynnas inte av att ligga granne med ett expanderande industriområde. Verksamheten kommer att störa omgivningen, säger Nils Kjellberg, ordförande i Sörmlandsskärgårdens intresseförening.

Studsviksområdet är omgärdat av naturreservat och skyddsvärda riksintressen för natur- och kulturmiljö och för rekreation och Nils Kjellberg, som är orförande i Sörmlandskärgårdens intresseförening, har svårt att få ekvationen att gå ihop att låta Studsvik Radwaste industriuverksamhet att växa ytterligare i den miljön.

I gällande detaljplan tillåts endast verksamhet som har koppling till kärntekniskt forksnings- och utvecklingsarbete, något som alltmer försvunnit från Studsvik - en nådastöt kom vid nedläggningen av de båda forskningsreaktorerna i somras.

Nils Kjellberg anser att skärgårdsbornas möjlighet till utkomst försvåras om smältningen av bland annat utländska kärnsopor tillåts öka.

Evelyn Sokolowski, pensionerad atomfysiker och granne till Studsvik anser att myndigheterna tillsammans med bolaget nu borde göra en grundläggande utvärdering av vad det värdefulla skärgårdsområdet bäst kan användas till.

- Det är ju ett jättestort område. Det är en massa byggnader som byggdes på 50-talet och har legat i malpåse och dessa markområden som blir onödiga. Det borde man ha en plan för.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".