Martina Falk förskollärare och Albin, 5 år som går på avdelningen Lönnen.
1 av 2
Här ska det limmas. Martina Falk förskollärare och Albin, 5 år som går på avdelningen Lönnen på Björkbackens förskola i Trosa Foto: Jonna Berglund
Svea, Valdemar och Albin går på Björkbackens förskola i Trosa
2 av 2
Svea, Valdemar och Albin visar upp sina projekt. De går på Björkbackens förskola i Trosa Foto: Jonna Berglund

Här är förskolan där barnen får snickra varje dag

2:41 min

Barn i förskolan ska ges förutsättningar att få utforska teknik och naturvetenskap - och i snickarverkstaden på Björkbackens förskolai Trosa byggs det för fullt.

Mer barnfokus i P4! Från 24 september kommer barn att ta över en stor del av innehållet i radion. Då börjar vår Världens barn-kampanj som pågår i två veckor

Men en kvalitetsgranskning som Skolinspektionen gjort av 22 förskolor i Sverige under 2017 visar att de flesta av de förskolor som deltog, behöver utveckla arbetet med att stimulera och utmana barns lärande inom bland annat teknik och naturvetenskap.

I år är det 20 år sedan förskolan fick en egen läroplan. Och ända sedan dess har det framgått att förskolan ska sträva efter att låta barnen utforska bland annat teknik och naturvetenskap. Att få bygga, skapa och konstruera med olika tekniker, material och redskap.
Det här förstärktes också i den reviderade läroplanen för förskolan som kom 2011. Och Martina Falk, förskollärare vid avdelningen Lönnen på Björkbackens förskola i Trosa berättar att intresset för teknik, naturvetenskap och mycket annat är stort för barnen i förskoleåldern:

– Allt står ju vidöppet när man möter barnen. De är intresserade av allt, säger Martina Falk.

Snickarverkstaden på avdelningen Lönnen används i stort sett varje dag:

– I snickis har vi ja-regler. Vi får snickra, skapa, tälja - men vi får också ta ansvar. Här får ett litet barn möjlighet att ta en instruktion, arbeta efter en plan och lösa ett problem, berättar Martina Falk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista