Familjecentral öppnar i Gnesta

2:24 min

Efter årsskiftet kommer det att finnas mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänst, öppen förskola och föräldrautbildningar under samma tak i Gnesta.

En familjecentral jobbar förebyggande gentemot familjer som har barn mellan 0 och 6 år. Det blir en mötesplats som ska stärka det sociala nätverket runt barnfamiljer.

– Man når ju både föräldrar och barn väldigt tidigt i och med att mödravården finns där. Då kan man fånga upp saker redan innan barnet är fött, som att det finns problem i förhållandet eller om det finns ekonomiska problem. Det är bra att kunna hjälpa till i ett tidigt skede, för att slippa trassel senare, säger Ann Malmström som är är chef för vuxen- och omsorgsförvaltningen. 
 
Att starta en familjecentral har varit aktuellt i Gnesta under flera år. Men nu finns en plan klar för hur det gemensamma arbetet mellan landsting och kommun ska se ut och det finns också en lokal. 

Även i Katrineholm och Flen kommer det att öppna familjecentraler under nästa år. Då har alla kommuner utom Trosa en familjecentral, även om Trosa har en liknande verksamhet men utan öppen förskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista