Migrationsdomstolens avgörande och Jessica Ohlson.
Migrationsdomstolens avgörande och Jessica Ohlson. Foto: Sveriges Radio och Hanna Franzén/TT.

Flyktingjuristen Jessica Ohlson anklagas för allvarliga fel

1:57 min

Flera personer som engagerat sig för ensamkommande asylsökanden anklagar Jessica Ohlson för allvarliga fel som ombud.

– Hon har blandat ihop allt och inte skrivit de viktigaste sakerna som jag har sagt. Nästan hela mitt ärende var fel, det var inget som stämde, säger Ali som vi kallar honom för att han vill vara anonym.

Ali och hans gode man ansåg att det var så många sakfel i Jessica Ohlsons inlagor till Migrationsverket att allt pekade på att hon blandat ihop två asylsökande. De begärde då att få byta ut henne som ombud och fick det beviljat, enligt Migrationsdomstolens beslut som vi tagit del av.

I ett annat fall ska Jessica Ohlsson inte meddelat att en kille fått avslag i Migrationsdomstolen - med konsekvensen att han höll på att missa att söka prövningstillstånd i Migrationsöverdomstolen.

Och Catharina Renström berättar att Jessica Ohlson lovat skicka in en komplettering som Catharina tagit fram för den ungdom som bor hos henne.

– Men när jag kollade så hade inte kompletteringen kommit in utan bara  bilagorna som hörde till, vilket gjorde att det blev helt obegripligt, säger Catharina Rehnström. 

Jessica Ohlson har avböjt att medverka i en bandad intervju i P4 Sörmland men säger i ett skriftligt svar att hon på grund av tystnadsplikt inte kommenterar sina ärenden, men att hennes klienter är välkomna att framföra sina synpunkter direkt till henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".