Nej till sex timmars arbetsdag på äldreboenden i Eskilstuna

2:26 min

Västerpartiet vill testa sex timmars arbetsdag inom delar av äldreomsorgen i Eskilstuna – men vård- och omsorgsnämnden sa nej.

Vänsterpartien har lämnat in en motion om sex timmars arbetsdag – som röstades ner på vård- och omsorgsnämndens möte på måndagen.

– Vi vill göra ett försök inom en eller flera enheter inom äldreomsorgen. Dels vill vi koppla det till forskning för att se vad det får för effekter för de äldre och för personalen, dels för att kunna rekrytera, säger Maria Forsberg (V), ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Sex timmars arbetsdag har bland annat testats på Svartedalens äldreboende i Göteborg. Göteborgs stad valde att inte fortsätta försöket efter projekttiden, det blev för dyrt.

– Det handlar om vad vi ska ha för vård- och omsorg för de äldre och hur vi ska få personal att orka och vilja jobba i en bransch som är tuff, säger Maria Forsberg.

Nu går ärendet vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista