Bild på paragraf om uppehållstillstånd
Foto: Janerik Henriksson/TT.

Rådgivningsbyrån kritisk till att ensamkommande inte fick byta ombud

2:20 min

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar är kritisk till att ensamkommande ungdomar fick avslag när de inte ville ha Jessica Ohlsson som ombud.

Jessica Ohlson, jurist från Nyköping, har varit juridiskt ombud för flera ensamkommande ungdomar som velat byta ombud när de fått kännedom om att hon varit politiskt engagerad först i Sverigedemokraterna, där hon blev utesluten för sina extrema åsikter, och senare som partisekreterare i det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sverige.

Anders Sundquist är chefsjurist i Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar, en ideell förening som drivs av biståndsorganisationen Caritas, Rädda Barnen, Stockholms stift och Svenska kyrkan.

Han menar att om en asylsökande på ett tidigt stadium i asylprocessen inte känner något förtroende för sitt ombud så borde det räcka för ett byte.

– Det är många saker som är känsliga och svåra att prata om, och det fordras att man skapar en förtroendesituation för att man ska vara säker på att klienten verkligen vågar berätta om svåra saker. Saknar man förtroende så tycker jag att man ska få byta juridiskt biträde, säger Anders Sundquist. 

Det är många saker som är känsliga

Han hänvisar till en prejudicerande dom i Migrationsöverdomstolen där en man fick byta när han inte kände förtroende för en person med en annan religiös övertygelse. Men han menar att det bara gäller om begäran att byta kommer tidigt, direkt när den ensamkommande ungdomen fått sitt ombud. 

Kommer begäran senare så menar han att den asylsökande måste kunna visa på att ombudet gjort fel och inte företrätt sin klient på ett bra sätt.

– Då måste du ha mer på fötterna, då måste du kunna påvisa att det finns något fel eller en brist i den här personens representerande, säger Anders Sundquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".