Ett rum på ett boende och Catarina Salomonsson
Catarina Salomonsson arbetar ideellt med att hjälpa ensamkommande. Foto: Jessica Gow/TT och Mattias Carlgren/Sveriges Radio.

Boende för ensamkommande dras in – kan bli hemlösa

2:31 min

Frivilligarbetare varnar för en ny grupp hemlösa i Eskilstuna. Unga befinner sig i akut behov av boende men de ideella bostäderna är slut.

– Vad händer med den här gruppen som nu sätts ute i det här? De kommer leva i ett typ av skuggsamhälle och vilka blir konsekvenserna av det för samhället? undrar Catarina Salomonsson på Ensamkommandes förbund i Eskilstuna.

För några veckor sedan planerade kommunen fortfarande för att kunna erbjuda boende åt ensamkommande som får uppehållstillstånd enligt den nya så kallade gymnasielagen.

Men när kommunen insett att man inte är skyldig att göra det sköts planerna i sank och boendet ska nu läggas ner, säger Pia Andersson områdeschef på socialförvaltningen i Eskilstuna.

– De förväntas nu ordna sitt boende själva.

Varför fullföljer inte kommunen sina planer när man ordnat med boende och har personal på plats?

– Det skulle man kunna tänka sig men då måste kommunen göra ett undantag för vi får inga statliga medel för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista