Jari Puustinen, M, Arne Jonsson, C och Jimmy Jansson, S.
Jari Puustinen, M, Arne Jonsson, C och Jimmy Jansson, S. Foto: Annika Dahlgren & Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Planen för Eskilstuna: Det här vill majoriteten göra

Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna har presenterat vilka frågor de vill driva under mandatperioden.

Den styrande majoriteten kallar det "90 steg för ett tryggt och starkt Eskilstuna". Här är några av prioriteringarna:

  • Platsbristen i förskolan ska bort - 70 nya förskoleavdelningar byggs under mandatperioden. Barngrupperna ska minska och fler utbildade pedagoger ska in i verksamheten. 
  • Tydligare krav ska ställas på nyanlända. Bland annat vill majoriteten att SFI, svenska för invandrare, blir obligatoriskt för att få försörjningsstöd och man vill pröva om ersättningen kan dras in för föräldrar som är arbetslösa och inte har sina barn i förskolan.
  • Elevhälsan ska stärkas med fler kuratorer i skolan.
  • Trafiksituationen lyfts fram. Bland annat planeras en ringled som ska lösa trafikinfarkten i centrum på eftermiddagarna.
  • Tryggheten ska öka, bland annat genom fler övervakningskameror i Lagerberg, Fröslunda, Skogsängen, Årby och Nyfors. Dessutom vill man satsa på fler trygghetsvakter i staden.
  • Äldreomsorgen byggs ut och hälften av nyetableringen ska drivas privat. Minst ett nytt vård och omsorgs-boende och ett trygghetsboende ska byggas utanför tätorten. 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista