Två år utan tänder - svårt att få hjälp

En Oxelösundsbo har varit utan tänder i överkäken i två och ett halvt år. Roland hävdar att det var medicinerna som gjorde att han började tappa tänder och Folktandvården drog ut dem. Sedan dess har han velat ha nya, men det är fortfarande oklart om han kommer att få ekonomisk hjälp med det.

- Det är ingen vacker syn, säger Roland.

Roland Karlsson står framför spegeln och tittar på sin tomma överkäke - inte en tand finns kvar där och i underkäken sitter framtänderna helt lösa. Han var länge patient inom psykiatrin och åt starka mediciner mot sin schizofreni. Det är medicinerna, menar Roland Karlsson, som gav honom muntorrhet, som ledde till att tänderna blev lösa och började lossna.

För två och ett halvt år sedan så påbörjade han en behandling vid Folktandvården, som resulterade i att alla tänder där uppe blev utdragna och att han istället fick en lösgom som han aldrig kunnat använda. Nu vill han att landstinget och Försäkringskassan tillsammans hjälper honom med pengar till tandimplantat.

- Landstinget och Försäkringskassan borde dela på kostnaden. Landstinget för att man orsakat att att jag ätit mediciner, Försäkringskassan för att jag sparat pengar åt dem eftersom jag vägrat pension och arbetat.

För nästan 15 år sen så var försäkringskassans förslag att förtidspensionera Roland men han vägrade men om tänderna fortsätter att lossna blir han snart sjuk igen, säger han, och han vill kunna jobba de åtta år han har kvar till pension.

Men trots att ett implantat kan komma att kosta upp emot 100 000 kronor så kan man på Försäkringskassan inte annat än att hänvisa till dom regler som finns, Lena Karlsson är verksamhetsutvecklare på Försärkingskassan.

- Om man har haft en långvarig sjukdom som gett uppov till ett ökat tandvårdsbehov kan man ansöka om förhöjd ersättning, 3500 kronor.

Man tar inte hänsyn till att en person varit inom psykvården och vill tillbaka mer genom att han eller hon får nya tänder?

- Nej!

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".