Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting - och migrationsfrågor på svenska Amnesty.
Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting - och migrationsfrågor på svenska Amnesty. Foto: ©Amnesty

Amnesty vill ha en utredning om flyktingombuden

2:19 min

Amnesty är kritiskt till att en ledande företrädare i främlingsfientliga partiet AFS fått företräda ensamkommande asylsökande. De vill ha en parlamentarisk utredning om hur ombuden utses.

Amnesty International i Sverige riktar kritik mot att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna anlitat Jessica Ohlson som juridiskt ombud för asylsökande unga ensamkommande när hon samtidigt är partisekreterare och styrelseledamot i det främlingsfientliga partiet Alternativ för Sverige.

– Jag tycker att det är olämpligt, på grund av att Alternativ för Sverige är ett parti som är uttalat främlingsfientligt, och som kräver omedelbart asylstopp och som har väldigt extrema åsikter, säger juristen Madelaine Seidlitz, som är ansvarig för flykting-och migrationsfrågor på Amnesty.

Men hon säger att det med nuvarande regler är svårt att stoppa juridiska biträden även om de är ledande företrädare för främlingsfientliga partier, eftersom det kan tolkas som att myndigheterna ägnar sig åt åsiktsregistrering.

Vi har tidigare rapporterat om unga ensamkommande asylsökanden i Nyköping som haft Jessica Ohlson som juridiskt ombud. Fler av dem vi pratat med har varit förtvivlade över att de upplever att hennes politiska agenda har påverkat hur de blivit bemötta och att de inte känner förtroende för henne. Trots att de saknat förtroende för henne och inte känt att de kunnat lita på att hon företrätt dem på rättssäkert sätt så har de inte fått byta ombud.

 Madelaine Seidlitz är tydlig med att hon anser att ensamkommande bör ha rätt att byta ombud oavsett om detta är tidigt eller sent i asylprocessen, om den asylsökande inte har förtroende för sitt biträde.

– Förtroende är avgörande för personer som söker asyl. Och jag tippar att om det är så att den asylsökande initialt hade vetat att hans eller hennes offentliga biträde tillhör det här politiska partiet, så hade hon eller han inte velat ha den här personen som sitt biträde, säge Madelaine Seidlitz.  

Amnesty driver frågan att en parlamentarisk utredning bör tillsättas för att se över hur offentliga biträden tillsätts och där kriterierna för byte av ombud skulle ingå. Tydliga kunskapskrav på biträdena skulle då kunna införas och någon form av lämplighetsbedömning, liksom viss informationsskyldighet från det juridiska ombudets sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista