"Pengar behövs för att rädda kustfisket"

Det kustnära lite småskaliga fisket står inför ett vägskäl, något måste göras och det snabbt annars kan det vara kört. En rapport som är gjord av de fem länsstyrelserna längs ostkusten, på uppdrag av regeringen, visar att utvecklingen för det småskaliga fisket längs södra ostkusten varit dålig i många år och hotas att slås ut helt.

I mitten av 50-talet fanns det 150 yrkesfiskare i Sörmland, idag finns omkring femton, berättar Sten Nilsson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Sörmland. Den största orsaken till nergången av det kustnära fisket är att det idag är svårt att tjäna pengar på det. Men från politiskt håll vill man ändå satsa på det småskaliga fisket.

I rapporten Fiskets framtid på södra Ostkusten, som gjorts av länsstyrelserna i Sörmland, Stockholm, Kalmar, Östergötland och Gotland, konstateras att utvecklingen för det småskaliga fisket utefter södra ostkusten varit dålig i många år och det behövs krafttag om det ska räddas, säger Sten Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".