Kritik mot polisens agerande vid dödsskjutningen

Polisen i Sörmland får hård kritik av kriminologen Jerzy Sarnecki efter avslöjandet att Räddningstjänsten - på polisens order - hade städat platsen för dödsskjutningen i helgen innan kriminaltekniker kom till platsen.
- Det är förstås åt helvete, därför att det blir mycket svårare att fastställa vad som hänt. Man har fortfarande vittnesuppgifter, men det är inte alltid tillräckligt. Ibland kan teknisk bevisning vara avgörande, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog på Stockholms universitet. Det var under natten mot söndagen som en polisman avlossade ett dödande skott mot den 20-årig taxirånare. 20-åringen hade tidigare kapat en taxibil i Strängnäs och förföljdes av polisen på väg mot Eskilstuna. Vid avfarten till Borsökna söder om eskilstuna krockade 20-åringen med en polisbil och sköts därefter till döds. Kort därefter beordrade ansvarig befäl att platsen skulle saneras eftersom det enligt polisen läckt ut bränsle på vägbanan. Saneringen gjordes innan polisens kriminaltekniker kommit till platsen. - Det är förstås mot de regler som gäller vid misstanke om brott. En brottsplats ska inte städas innan en teknisk undersökning är genomförd eftersom det kan finnas bevisning som ska tillvaratas, men det är uppenbarligen så att polisen inte förstått att det skulle kunna bli misstanke om brott, men likaväl ska man i sådana här sammanhang förvänta sig att man agerar professionellt och det här låter inte särskilt professionellt, säger Jerzy Sarnecki.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".