Ingen kontroll av utbetalningar av socialbidrag

Kontrollen av utbetalningar av socialbidrag i Nyköping har haft allvarliga brister. Det slår kommunens revisorer larm om efter en utomstående granskning gjord av ett revisionsbolag. Bristen på kontroll har gjort att dom som handlägger socialbidrag har haft möjlighet, att utan risk för upptäckt, kunna sätta in pengar på egna konton. Ingen vet idag om, eller i vilken utsträckning systemet utnyttjats, eftersom det är näst intill omöjligt att kontrollera i efterhand.

Enligt granskningsrapporten så kan en handläggare som arbetar med utbetalning av socialbidrag lägga upp en påhittad klient, öppna ett bankkonto som handläggaren själv eller någon närstående förfogare över och sätta in pengarna där - och fram till idag har risken för upptäckt varit lika med noll, eftersom ingen kontroll funnits.

Enligt revisionsrapporten är möjligheten att utnyttja systemet stort.

Kommunens revisorer har nu slagit larm om bristerna som man ser som allvarliga, och ansvariga tjänstemän har fått bråttom att täppa till dom hål som funnits.

Revisorerna slår också larm om att det inte funnits någon larmsignal i systemet om en större summa pengar ska betalas ut, en sån signal skulle påtagligt förbättra säkerheten.

Enligt Peter Johansson, socialkontorets enhetschef för försörjningsstödet så kan en handläggare själv fatta beslut upp till 15-tusen kronor per utbetalning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".