Flygplan i luften.
Foto: Johan Nilsson/TT

För första gången någonsin – Ryanair erkänner svensk fackförening

1:59 min

Det tidigare så fackföreningsfientliga flygbolaget Ryanair med bas på Skavsta flygplats i Nyköping har erkänt Unionen som facklig motpart.

Det är första gången som Ryanair erkänner ett svenskt fack. Unionen och Ryanair har haft samtal sen i somras och bolaget säger sig vilja ha ett kollektivavtal med Unionen. Ryanair har under senare tid tecknat avtal med kabinpersonalens fack i Tyskland och i Italien.

– Vi är förstås glada över att ha den här avsiktsförklaringen i hamn. Nu återstår att se om Ryanair kan tänka sig teckna ett kollektivavtal enligt svensk standard, säger Lise Iverstad, central förhandlare och ansvarig för Unionens kabinavtal.

Tidigare sas att helvetet kommer att frysa innan Ryanairs vd skriver under ett kollektivavtal.

Men det går trögare på pilotsidan. Här är man långt ifrån några kollektivavtal. Svensk Pilotförenings ordförande Martin Lindgren säger att han inte tycker att de fackliga framstegen hos Ryanair ute i Europa är särskilt övertygande, och att Ryanair nyligen avskedat piloter som deltagit i strejker.

–  Naturligtvis är det skillnad jämfört med hur det var för 12 månader sen, när man sa att helvetet kommer att frysa innan Ryanairs vd skriver under ett kollektivavtal. Men jag tycker att det fortfarande är ganska långt kvar tills dess att vi kan betrakta Ryanair som en vanlig arbetsgivare, säger Martin Lindgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista