imamen Abd al Haqq Kielan.
Imamen Abd al Haqq Kielan. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Årbymoskén i Eskilstuna var nära att tas över av saudiska fanatiker

2:27 min

Årbymoskén i Eskilstuna var nära att tas över av religiösa fanatiker från Saudiarabien när moskén i september räddades bara hårsmånen från en konkurs.

De saudiska köparna var beredda att ta över moskéns skulder på två miljoner kronor för lån på fastigheten men med motkravet att byta ut hela styrelsen mot saudier, och på så sätt ta över moskén, det skriver Svenska Dagbladet på lördagen. 

– Ja, det var deras avsikt helt och hållet. Och frågan är vilket budskap de skulle förmedla till våra ungdomar och hur de skulle försöka påverka dem som kommer till moskén. Och det skulle inte vara i riktning mot integration, säger Abdalhaqq Kielan, imam i Årbymoskén till P4 Sörmland.

" En rent salafistisk organisation med en extrem agenda."

 Enligt Abdalhaqq Kielan var det en salafistisk organisation, alltså en religiöst starkt konservativ organisation med koppling till Saudiarabien, med en extrem agenda som försökte ta över. En typ av organisationer som enligt Abdalhaqq Kielan försöker skapa subkulturer med missnöjda muslimer som inte har någon plats i samhället, utan kan påverkas i jihadistisk inriktning.

Enligt Abdalhaqq Kielan finns det misstankar att den organisation i London som var mellanhand inte bara försökte iscensätta en kupp att ta över moskén utan att det också handlade om penningtvätt, att göra illegala pengar lagliga.

I sista stund räddades moskén av en lokal företagaren i fastighetsbranschen, vars enda krav på moskén enligt Svenska Dagbladet var att moskén ska betala hyran på 300 kronor i månaden och inte släppa in några extremister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".