Svartjobb vanligt bland jordbrukare

Jordbruk och skogsbruk hör till dom branscher där svartjobb är vanligast, det visar en rapport från skatteverket. Rapporten grundar sig på gjorda skatterevisioner och på statistik från SCB, statistiska centralbyrån.

– Vi har inte tyckt att det här varit en problembransch men när vi tittar i de revisioner vi gjort genom åren så är det en del kontroller som ändå hamnat på jordbruken, säger Jan-Erik Bäckman, enhetschef på skatteverkets huvudkontor i Solna.

Rapporten grundar sig enligt Jan-Erik Bäckman på tusentals gjorda skattekontroller där det visar sig att branscher som jordbruk och skogsbruk ligger i topp tillsammans med restauranger, hårfrisörer och taxi. Det handlar då om andel svarta inkomster i förhållande till deklarerade hos de enskilda näringsidkarna. Skatteverket uppskattar svartjobben till 71 miljarder kronor per år varav småföretagen enligt verket står för 85 procent. Rapporten visar också att egenföretagare bara deklarerar för hälften så stor inkomst som en person som är anställd i samma bransch - trots att företagarnas levnadsstandard är högre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".