Bild på Anne Ramberg vid sidan om bild på Jessica Ohlson.
Anne Ramberg (t.v) är Advokatsamfundets generalsekreterare. Samfundet har startat en utredning mot AFS-politikern och juristen Jessica Ohlsons chef. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT & Hanna Franzén /TT

Efter kritiken: Advokatsamfundet utreder Jessica Ohlsons chef

2:11 min

Jessica Ohlson företrädde ett främlingsfientligt parti – samtidigt som hon var juridiskt ombud för ensamkommande ungdomar.

P4 Sörmland har tidigare berättat om Ohlson, som är partisekreterare för partiet Alternativ för Sverige, samtidigt som hon företrätt 27 ungdomar i deras asylprocess.

– Det är min bestämda uppfattning att det inte är förenligt med god advokatsed att ha den inställning som den biträdande juristen har och samtidigt åta sig såna uppdrag, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Eftersom Jessica Ohlson inte är advokat eller medlem i advokatsamfundet så är det hennes arbetsgivare på advokatbyrån som utredningen gäller.

– Han ansvarar ju för henne.

När vi ringer upp den anklagade advokaten så vill han inte ge någon annan kommentar än att han tycker att det är "dumheter".

Ärendet tas upp i Advokatsamfundets styrelse under fredagen och Anne Ramberg föreslår att det tas vidare till samfundets disciplinnämnd, där en tänkbar påföljd kan bli en erinran eller en varning.

Protokollet från advokatsamfundets sammanträde på fredagen är inte justerat och beslutet i Jessica Ohlson ärendet blir därför inte tillgängligt förrän under nästa vecka, säger Anne Ramberg till P4 Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista